Training Module for Adolescent Girls Group

Date: / / (First Day)							
Time	Details of the Activity/ Objectives	Methodology	Outcomes	Resource Person			
10:15 am to 10:45 am (30 Minutes)	Introduction about Host Organisation.	PowerPoint presentation or oral presentation	The participants will gain an in-depth understanding of the work methodology and work area of the Unnati organization. An understanding of the organization's ideology and values will be evident.				
10:45 am to 11:40 am (55 Minutes)	Gender Prejudice: Introduction of Participants and expectation from the training. - To explore the roles and responsibilities that society generally expects from boys as men and girls as women. - To help the participants recognise how societal "norms" and expectations lead to gender stereotypes. - To set the context for the following sessions in this module.	 Greet the participants and introduce yourself. Ask each of them to call out a random number loudly (2, 14, 20, 500, etc.) and be seated accordingly in ascending order (lowest to highest). Now, make pairs and ask them to introduce themselves to each other on the basis of the following information: Your name, education, place of residence » What are the two qualities that you like about the boys or men in your family? » What are the two qualities that you like about the girls or women in your family? 	Each participant will get to know each other and the resource person will know what is expected of the training.	Lataben Sachde			
11:40 am to 12:20 pm (40 Minutes)	Introduction to the ideology of gender and sex.	The trainer will introduce through group facilitation what gender definition is natural and social.	An introduction to the ideology of gender and sex. Natural and social gender differences will be clarified.	Lataben Sachde			
12:20 pm to 1:00 pm	To provide information on the	Power point presentation and oral	Participants will gain an	Lataben Sachde			

(40 Minutes)	Constitution and its provisions on gender		understanding of the rights provisions for women and girls in the Constitution.	
1:00 pm to 2:30 pm (90 Minutes)		Lunch Break		
2:30 pm to 3:00 pm (30 Minutes)	To give information about the guidelines and objectives of Balika Panchayat.	Presentation on guidelines published by Ministry of Panchayati Raj and UNICEF	To understand the system alternatives for girls at the village level.	Heena Yadav- Field Trainer Lakhpat Setu
3:00 pm to 4:00 pm (60 Minutes)	Sharing the experience of Balika Panchayat. A structure like Balika Panchayat exists in Kutch and giving motivational insight into its effective functioning.	Presentation on the effectiveness of the works of Balika Panchayat formed at Kunaria village of Bhuj taluka through power point presentation and video documentary.	A structure like Balika Panchayat is in place and with the role of Gram Panchayat, girls will get an understanding of the opportunity and platform.	Bharti Garva (Sarpanch- Balika Panchayat, Kunariya)
4:00 pm to 4:30 pm	Open Discussion and General View of First day training and process.		oral presentation	
4:30 pm to 4:45 pm	Planning for next day training			
		Date: / / (Second Day)		
Time	Details of the Activity/ Objectives	Methodology	Outcomes	Resource Person
10:30 am to 11:00 am (30 Minutes)	Revision of the first day's training and to know the impact of the training.	The trainer will discuss with the participant the impact of the previous day's sessions and what new things have been learned, noting the main points on the board.	The quality of topics covered in the training and its impact will be analyzed.	Lataben Sachde
11:00 am to 11:40 am (40 Minutes)	Identifying insecurity in terms of women and girls safety.	The trainer will ask all the participants to form groups of 7-8 and to discuss the topic and write in the chart paper, to decide the names of who will present from the group. (1. Where is insecurity felt in the home, in the village? 2. How should the village panchayat work for the safety of women and daughters?)	In terms of safety, insecurity will be identified and the Gram Panchayat's provision will be understood.	Lataben Sachde

		The trainer will note the main points of the presentation on the board and will clearly identify the group with the insecurity and inform them about the role of the Gram Panchayat.		
11:40 am to 12:20 pm (40 Minutes)	Information on laws for women regarding women's safety.	Power point presentation	Participants will be aware of violence and insecurity against women.	Lataben Sachde
12:20 pm to 1:10 pm (50 Minutes)	A film about social awareness and making girls aware of their safety through it.	Screening of social awareness film through projector.	Through the film, participants will learn to understand good touch and bad touch and what to do to protect themselves.	Lataben Sachde
1:10 pm to 2:40 pm (90 Minutes)		Lunch Break		
2:40 pm to 3:40 pm (60 Minutes)	blowing balloons and pop the balloons	Participants will write gender discrimination negative things on balloons and hang them in a line on a string by each participant and pop the negative things after everyone has read them.	Pop balloons and feel free to overcome fear and discrimination.	Khimji Kanthecha
3:40 pm to 4:30 pm (50 Minutes)	Understanding the extent to which training objectives have been achieved through feedback on training.	Each participant will describe what they learned from the information, knowledge, games, films etc. received by the participants during the training.	An outline of the next training and a plan for its implementation will be prepared. It will be planned how the issues of adolescent girls can be connected at the Panchayat level.	Lataben Sachde and Khimji Kanthecha

Resource Person for Training: Lataben Sachde (Fees Rs.4000 per day), Heena Yadav- SETU (Free), Khimji Kanthecha-SETU (Free) and Bharti Garva (Rs.2500 per Day)

Resources / Materials for training: (2 day vehicle, Chart Paper, Cut Card, Marker Pens, White Board, Pins, LCD-Projector, balloons, 40 feet of Rope)